Hesburger 25: Kristi

VÕIB ÖELDA, ET HESBURGER ON MU PERE.

Aastal 1997 pakkis Kristi kotid kokku ja kolis sünnikodust Hiiumaalt Tallinnasse. «Olin toona 20 ning alles omandanud hariduse popil erialal – kodumajanduses. Minu helesinine unistus oli tööle saada kusagile kohvikusse, sööklasse või restorani kokana. Tegelesin suures võõras linnas intensiivselt tööotsimisega ning käisin ka mõnes kohas proovipäeval ja vestlustel.»

Ent ühel septembrikuu päeval sõbrannaga Tallinnas kesklinnas jalutades märkas neiu Viru hotelli all toona tegutsenud Carrolsi kiirtoidurestorani uksel silti: otsitakse töötajaid. Tragi saarepiiga läks kohe sisse tööd küsima, kuid oli sisimas üpris kindel – sinna ta ilmselt tööd ei saa. «See tundus nii peen koht ja mõelda vaid, Viru hotelliga ühes majas ka veel.» Ometi täitis Kristi ankeedi ja mõne päeva pärast võeti temaga ühendust ja kutsuti proovipäevale.

Friikartul kui ilmaime

Esimesel päeval askeldas neiu köögis. Muudkui pani ja pakkis burgereid kokku. «Nägin oma elus esimest korda friikartuleid ja ei saanud aru, mis asjad need pikad pulgad on, mida kassatöötajad kotikestesse panevad.»

Teisel tööpäeval askeldas Kristi õlis – nii nimetati osakonda, kus küpsetati friikartuleid, pirukaid ja valmistati kalaburgereid.

Kolmas tööpäev viis neiu saali. «Mulle anti ülesanne laudu ja kandikuid puhastada. Kuna toona veel nõudepesumasinaid ei olnud, nühkisin kõik kandikud ükshaaval lapiga üle. Samuti oli saalitöötaja ülesanne tualettide korrashoid.»

Neljandal päeval leidis Kristi end kassast. «Alguses pabistasin tohutult, kas saan hakkama. Õnneks selgus, et just kassa sobis mulle kõige paremini ja edaspidi töötasin enamiku ajast just seal.»

Juomapilli või hoopis Pille?

Restoran hoidis nädala sees uksi lahti südaööni ja nädalavahetustel kella kuueni hommikul. Ent seda muret ei pidanud Kristi toona küll tundma, et peale öist vahetust omal käel koju jõudma peab. Mikrobuss viis alati kõik töötajad koju.

Naine meenutab, et selles Viru hotelli all asuvas restoranis tegutses toona umbes 50 töötajat. Restoranis oli käigus seitse kassat ja tipptunnil istus igas kassas teenindaja. «See tohutu sagin ja meeletu klientide rohkus meenutas rohkem börsi,» naerab ta.

Kuna enamiku klientidest moodustasid soomlased, sai vahel kuhjaga nalja ka. «Ma ei osanud tööle minnes üldse soome keelt ja loomulikult juhtus apsakaid. Tuli kord klient ja küsis joogikõrt ehk juomapilli. Ma ei saanud aru ning küsisin kolleegidelt, milline meie töötajatest on Pille – keegi küsib teda,» paneb ammune seik naist siiani muigama.

Kui aastal 2001 ostis Hesburger Carrolsi keti ära, pakuti üsna pea Kristile vahetuse vanema kohta Laagri Hesburgerisse.

Vahe oli väga suur

Laagri Hesburger oli Kristi sõnul Viru hotelli Hesburgeriga võrreldes väga rahuliku müügiga. Esimestel päevadel ei osanud ta kohe kuidagi olla, sest puudus tarvidus pidevaks ringi jooksmiseks.
«Oleksin Laagris nagu puhkusetuusiku saanud,» naerab naine.

Aastal 2002 jäi Kristi esimest poega ootama ja taas tööle naastes pakuti talle uuesti kohta Viru hotelli Hesburgerisse. Seal sai juba piisava kogemuste pagasi omandanud naine töötada umbes poolteist aastat, sest siis tuli pakkumine vastu võtta juhataja koht Laagri Hesburgerisse.

Kristi tunnistab, et algul oli Laagri Hesburgeris väga raske meeletu tööjõupuuduse tõttu, kuid vahepealsete aastatega jõudsid just Laagri müügid väga palju tõusta. «Tunnen siiani enda üle uhkust, et rebisin end sellest raskest perioodist välja. Ma ei andnud alla ja restoran hakkas ilusti toimima.»

2011. aastal jäi naine teist poega ootama ja kolm aastat hiljem uuesti tööpostile naastes ootas juba ees Keila Hesburger. Seal oli Kristi ametis kuni 2021. aasta jaanuarini. «Mul oli nii ehk naa plaan elukohta vahetada ja siis tekkiski võimalus restorani vahetada.» Alates 2021. jaanuarist on Kristi tegev Solarise Hesburgeris. 

Rohkem kui pool oma elust

Kristi on Hesburgeris töötanud kauem kui poole oma elust. «Oleks ma oma laste isasid ka nii hästi hoida osanud, kuivõrd ustav, kannatlik ja mõistev olen ma alati oma tööandja jaoks olnud,» muigab ta vahel endamisi.

Naine usub, et need aastad on talle eeskätt õpetanud kannatlikkust, aga ka seda, et kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab. «Alati laabub kõik. Ja kui su kõrval on toetavad töökaaslased, kes tunnevad su tugevusi ja nõrkusi, kes on su jaoks olemas, kui vajad tuge, siis see ongi õnn …»

Minevikuradadele minnes tunnistab Kristi, et 25 aastat tagasi oli menüüs viis erinevat burgerit. Praegu leiab klient menüüst 11 burgerit, pluss hommikupalatooted ja kuupakkumised.

«Mina mõtlen küll mõnikord, et praegused uued töötajad on tõelised talendid – nad suudavad ju kõik erinevate toodete retseptid pähe õppida.» 

Kõik on täiesti teistmoodi

Kristi sõnul tuli 25 aastat tagasi päris paljud toorained tellida Eestist eri ettevõtetelt. Pidev vajadus sundis näpuga jälge ajama, et midagi otsa ei hakkaks lõppema. Kui Hesburgeri logistikakeskus Eestisse saabus, läks tema sõnul kaubatellimine restoranidele palju lihtsamaks.

Mõistagi tuli 25 aastat tagasi kogu tooraine ise ette valmistada – sibulad koorida-hakkida, salat hakkida, munad keeta, seafilee haamerdada, kebabiliha küpsetada ja ribastada ning punane sibul kebabiburgeri tarvis marinaadi pista. Praegu tuleb enamik toorainest juba kohe kasutusvalmina ja see muudab töö märksa lihtsamaks.

Kristi ei eitagi, et 25 aastaga on väga palju muutunud kassatöö. 1990ndatel käis kogu arveldus ainult Eesti kroonidega. Täna on lisaks sularahale kaardimaksed, iseteeninduskassad, ettetellimisvõimalused, püsikliendi boonussüsteem, koju tellimise võimalused.

«Ent tänu sotsiaalmeedia võimule tulekule on kliendid muutunud palju teadlikumaks ja heas mõttes nõudlikumaks. Neil ammustel aegade lahendati probleemid kohe restoranis, kuid täna annab klient tagasisidet paljude erinevate kanalite kaudu!»

Kristi lisab, et 25 aastat tagasi oli ka märksa vähem konkurente, kellega võistelda, ning alatasa ei pidanud tõestama, et just meie restoran on kõige parem.

 

KRISTI KARJÄÄRIREDEL

  • Klienditeenindaja Viru hotelli Carrolsi hamburgerirestoranis
  • Vahetuse vanem Laagri ja Viru hotelli Hesburgeris
  • Restorani juhataja Laagri, Keila ja Solarise Hesburgeris

 

 

25.10.2021