22.02.2023

Hesburger: 95% kogu meie logistikapargist töötab nüüdsest taastuvdiislil

Hesburgeri veoautod läbivad igal aastal kolmes Balti riigis vähemalt 500 000 kilomeetrit. Nüüd hakkab 95% Hesburgeri logistikapargist Baltikumis kasutama taastuvdiislit, mida toodetakse osaliselt Hesburgeri restoranidest kogutud kasutatud toiduõlist. Laiendatud ringmajanduskoostöö maailma juhtiva taastuvdiisli ja säästva lennukikütuse tootjaga Neste, vähendab Hesburgeri logistikast tulenevaid heitkoguseid Baltikumis keskmiselt 90% võrreldes fossiilkütusega. Esimesed Hesburgeri veokid, mis  taastuvat diislikütust on liikumas Balti teedel.

Alates Hesburgeri ja Neste ringmajandusalase koostöö käivitamisest 2021. aasta lõpus koguti jaanuarist kuni oktoobrini 2022.a Hesburgeri restoranidest Eestis, Lätis ja Leedus rohkem kui 148 000 liitrit kasutatud toiduõli, mis muudeti Neste MY Renewable Diesel™-iks. Tulevikku vaadates on Hesburgeri eesmärk, et alates 2025. aastast hakkab 100% Baltikumi  logistikast sõitma taastuvdiislil.

"Oleme aastaid olnud kiirtoitlustuses teerajajad erinevate roheliste algatuste väljatöötamisel - alates päikesepaneelide paigaldamisest ja vormiriietuse valmistamisest taaskasutatud materjalidest kuni taimepõhiste toodete pakkumiseni oma menüüs. Teades, et transport on üks peamisi globaalse soojenemise põhjuseid, oleme töötanud selle nimel, et leida viis, kuidas vähendada meie logistikast tulenevat süsinikujalajälge. Igal aastal tekib meie restoranides Eestis, Lätis, Leedus ja Soomes tohutult kasutatud toiduõli - kuni 420 tonni. Mul on väga hea meel, et koostöös Nestega muudetakse kasutatud toiduõli koos muude orgaaniliste jäätmetega taastuvdiisliks, mida saame kasutada kütusena meie transpordis. See omakorda võimaldab meil luua olulise ringmajandusprojekti," ütles Hesburgeri arendus ja turundusdirektor Ieva Salmela.

"Neste ambitsioon on saada globaalseks liidriks taastuv- ja ringmajanduslike lahenduste valdkonnas ning aidata oma klientidel alates 2030. aastast vähendada kasvuhoonegaaside heitkoguseid vähemalt 20 miljoni tonni võrra aastas. Balti regioonis on ettevõtete seas aina kasvav huvi jätkusuutlikkuse vastu ja ettevõtted otsivad aina enam partnersuhteid ja ühiseid lahendusi kliimamuutuste vastu võitlemiseks. Koostöö Hesburgeriga on suurepärane näide sellest, kuidas ettevõtted saavad ringmajanduskoostöö kaudu teha kohalikke muutusi globaalses mastaabis," ütleb Jone Sestakauskaite, Neste Baltikumi jätkusuutliku partnerluse juht.  

Neste andmete kohaselt on Hesburgeri Soome ja Balti riikide autopargis kasutatava fossiilkütuse aastase koguse asendamine taastuvdiisliga võrreldav kasvuhoonegaaside heitkoguste aastase vähenemisega. See on omakorda võrreldav 350 sõiduauto eemaldamisega teedelt terveks aastaks.

 

Hesburger on 40 aastase ajalooga ja suurim kiirtoidurestoranide kett Soomes ja Baltikumis. Ettevõtte 460 restorani töötavad kokku seitsmes riigis. Eestis on ettevõttel 48 restorani ja 700 töötajat. 2022. aasta käive oli Eestis 38,3 milj EUR.

Neste (NESTE, Nasdaq Helsinki) loob lahendusi kliimamuutuste vastu võitlemiseks ja ringmajandusele ülemineku kiirendamiseks. Me töötleme jäätmeid, jääke ja uuenduslikke tooraineid taastuvkütusteks ning plaste ja muid materjale jätkusuutlikuks tooraineks. Oleme maailma juhtiv säästva lennukikütuse ja taastuvdiisli tootja ning arendame keemilist ringlussevõttu, et võidelda plastijäätmete põhjustatud probleemiga. Meie eesmärgiks on aidata klientidel vähendada oma taastuvate ja ringmajandus-lahenduste abil kasvuhoonegaaside heitkoguseid 2030. aastaks vähemalt 20 miljoni tonni võrra aastas. Eesmärgiks on ka muuta Porvoo naftatöötlemistehas Soomes 2030. aastaks kõige jätkusuutlikumaks rafineerimistehaseks Euroopas. Võtame rafineerimistehase toorainena kasutusele taastuvad ja ringlussevõetud toorained, näiteks veeldatud plastijäätmed. Oleme võtnud kohustuse saavutada 2035. aastaks süsinikdioksiidi neutraalne tootmine ning vähendame müüdavate toodete süsinikdioksiidi heitkoguste intensiivsust 2040. aastaks 50% võrra. Samuti oleme seadnud kõrged standardid bioloogilise mitmekesisuse, inimõiguste ja tarneahela osas. Oleme kantud Dow Jonesi jätkusuutlikkuse indeksi ja maailma kõige jätkusuutlikumate ettevõtete Global 100 nimekirja. 2022. aastal oli Neste käive 25,7 miljardit eurot. Loe täpsemalt: neste.com