Hyvinkää piloot restoran

2012. aasta juulis avati Hyvinkääs uus Hesburgeri restoran kui ökoloogiliste energialahenduste eeskuju. Uue restorani eesmärk oli täielik energiatõhusus ja energiatarbimise vähendamiseks tehti kõik jõupingutused. Keskkonnasõbralikkusega arvestati nii seadmete kui ka ehitusmaterjalide valikul.

Ökorestoranis kasutatakse nii tuule-, päikese kui ka geotermilist energiat. Tuuleturbiinid ja päikesepaneelid toodavad emissioonidevaba elektrit, mis vastab restorani vajadustele. Geotermilist energiat kasutatakse restoranihoone kütmiseks ja jahutamiseks. Külmade hoiuruumide toodetud kondensatsioonikuumus tagastatakse. Restorani spetsiaalne funktsioon on „roheline katus“, mis filtreerib õhus olevad lisaained ja süsinikdioksiidi. Suvel väldib roheline katus liigse kuumuse pääsemise restorani ning talvel toimib see lisaisolatsioonina. Restoranil on ka elektrivaba juurdepääsukontrollisüsteem.

Elektrisäästlikud seadmed

Hesburgeri röstrid, keetjad ja grillid toodavad vähem jääksoojust ning on varustatud elektrisäästlike ökosätetega. Restorani sise- ja välisvalgustus on praktiliselt hooldusvaba, kasutades madala energiatarbega LED-e ja energiasäästlikke pirne. LED-valgustus restoranis ja selle ümbruses säästab igal aastal umbes 26 MWh, võrreldes tavaliste restoranivalgustuslahendustega.